Trenutno pregledavate U Bjelovarskom kazalištu nagrađeni najbolji dramski tekstovi učenika iz cijele Hrvatske

U Bjelovarskom kazalištu nagrađeni najbolji dramski tekstovi učenika iz cijele Hrvatske

BJELOVAR – Bjelovarsko kazalište danas je svečanom dodjelom nagrada završilo s projektom ‘Perom u kazalište’.

Riječ je o natječaju za najbolji dramski tekst učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Cilj mu je promicanje interesa za dramsko stvaralaštvo kod djece i mladih, općenito interesa za kazalište, ali i poticanje učenika na promišljanje o općeljudskim vrijednostima, zato je tema 1. literarnog natječaja bila „Uvažavanje drugih i drugačijih“.

Prosudbeno povjerenstvo dodijelilo je devet nagrada u tri kategorije: učenici nižih razreda osnovne škole, viših razreda i učenici srednje škole  te četiri pohvale. Tako su danas po svoje nagrade došli učenici i njihovi mentori iz Zadra, Zaboka, Virovitice, Virja, Viškova, Potpićana, Đakova, Bjelovara…. 

Idejna začetnica projekta i predsjednica prosudbenog povjerenstva je Bjelovarčanka, poznata autorica mnogih dramskih tekstova za djecu, profesorica Slobodanka Martan.

-U učeničkim dramskim tekstovima ima sjajnih dramaturških rješenja, iznimno dobro profiliranih likova, maštovitih scenografija, ali i ozbiljnih, mudrih poruka. Polazni, motivacijski tekst koji je pratio natječaj, bila je priča književnice Vesne Krmpotić „Vrana i papiga“ tako da je na natječaj stiglo puno vrana i papiga, a i puno stranica. To su tekstovi od 36, 13 ili devet stranica srednjoškolaca i starijih osnovaca, dok su oni mlađih učenika od jedne  pa do tri stranice – rekla je gospođa Martan.

Nagrađeni: 

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvu nagradu osvojila je Iris Davinić iz III. osnovne škole Bjelovar, mentorica Nataša Brekalo. Drugo mjesto osvojila je Doris Vranješ iz III. osnovne škole, mentorica također Nataša Brekalo. Treću nagradu osvojila je Helena Pongračić iz III. osnovne škole, Nataša Brekalo također je mentorica.

U kategoriji viših razreda osnovne škole prvu nagradu osvojila je Lana Bajivić iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici. Druga nagrada pripala je Tena Panić iz Osnovne škole Vladimira Nazora Đakovo, a treće mjesto osvojila je Mia Milohanić iz Osnovne škole Vladimira Nazora, Potpićan.

U kategoriji srednjih škola prvu nagradu osvojila je Ema Gospočić iz Gimnazije A.G. Matoš u Zaboku. Drugu nagradu osvojila je Đana Predavan iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar. Treće mjesto osvojila je Laura Kršulović iz istoimene škole,a mentorica im je profesorica Sanja Mrkić koja je sa svojim učenicima danas boravila u Bjelovaru.

-Rano jutros smo stigli iz Zadra. Dvije naše učenice su nagrađene, Đana i Laura i jako nam je drago što smo ovdje u Bjelovarskom kazalištu i gradu Bjelovaru kojeg ćemo sada malo upoznati – kazala nam je profesorica Mrkić.

Izvor: klikni.hr