Trenutno pregledavate LEKTIRA PRED SUDOM

LEKTIRA PRED SUDOM

Predstava je namijenjena mladima, ali i svima ostalima.

Bjelovarsko kazalište posebnu pozornost pridaje edukativnom radu s djecom i mladima, a tako je nastala i ova predstava. Učenicima je lektira velik trn u oku, pa su mladi glumci uz pomoć profesora Marka Dragičevića preispitali lektiru, ali i učenike.

Predstava govori o svrsi lektire koja se često shvaća kao nužno zlo, a koja zapravo služi kao temelj opće kulture koja treba biti osnova za stvaranje kritičkog suda prema ostalim književnim i umjetničkim djelima s kojima će se učenici, a i ostali, susretati (ukoliko ih neće vješto izbjegavati) u životu. Predstava na duhovit i zabavan način predstavlja književnike i njihova djela, te uvriježeni stav učenika koji lektiru smatraju nerazumljivu i nepotrebnu. Ova predstava potaknula je same mlade aktere da promjene stav prema lektiri i čitanju, tako će uticati (duboko vjerujemo) i na dobar dio publike koja će ju gledati. Predstavu osmislio i tekst napisao voditelj srednjoškolske skupine prof. Marko Dragičević.

Fabula:
Skupina srednješkolaca odluči izbaciti lektiru iz školskog programa i organiziraju suđenje. Optužena lektira u svoju obranu poziva pisce dramskih djela i njihove glavne likove. Tako će se na sudu naći Shakespeare, Homer, Držić, Brecht, Tolstoj, Turgenjev, Dostojevski, Puškin, Gogolj, Baudleire, Kovačić, Čehov, Goethe i drugi. Koje argumente će upotrijebit tužilaštvo? Hoće li svjedoci obrane uspjeti spasiti lektiru?

Režija: Marko Dragićević

Glume:

Marijana Bogović
Marina Horvat
Marko Matišić
Mihael Haraminec
Milena Milanković
Monika Horvat
Nina Mohr
Petra Mamić
Simona Muškinja
Maja Hajdarović
Luka Drmić
Ivan Ožegović
Kristian Došen
Anamarija Lipak
Anja Stanković
Hrabren Kudumija
Katarina Fabičević
Kristinka Volenec
Viktorija Pavlović
Scenografija: Mirko Benkus

Kostimografija: Marija Šarić Ban