Trenutno pregledavate GLAZBENO POETSKI KABARE „ADAM I ONA“

GLAZBENO POETSKI KABARE „ADAM I ONA“

Predstava je svojevrsni povratak u prošlost grada Zagreba gdje glavni izvođač; glumac i pjevač Adam Končić interpretirati 12-tak pjesama nastalih 30-tih godina prošlog stoljeća. Njegova pratnja na klaviru je akademski glazbenik Oliver Belošević. Navodimo neke od šlagera i kabaretskih kupleta; Ja ljubim, Za jedan časak radosti, Zdenka zar te nije sram, Frida, Zar ne znaš, Mici, Ne plači Danijelo, etc. Pored glazbenih brojeva glumac izvodi poznatu ljubavnu poeziju pjesnika našeg podneblja, a koji su obilježili kulturni život grada Zagreba (E.Kišević, Ž. Krznarić, L. Prežigalo…), ali i neke svjetske klasike (K. Simonov, G. Brooks…), te priče i anegdote vezane na muško-ženski odnos kao vječne teme. Iz istog razloga upravo naslov „Adam i ona“ ovom glazbeno poetskom kabareu čija je odlika interakcija sa publikom i nagrađivanje sudionika ljepšeg spola sa cvijećem.

Kabare se izvodi većim dijelom na agramerštini – kajkavskom dijalektu u želji očuvanja jezika kojim je grad Zagreb uvelike živio u prošlom stoljeću, a tragovi mu se još prepoznaju kod živućih građana starije generacije. Želja je autora (Končić podpisuje i režiju i dramaturgiju) da se ova rijetka forma vrati upravo njima, ali i svima koji će htjeti upiti dašak starog Zagreba od prije odprilike 80 godina.

Predstava je svojevrsna posveta jednom od zadnjih velikih kabare majstora, prerano preminulom Vikiju Glovackom (1919. – 1976.) čijih se nekoliko pjesama također nalazi na repertoaru. On je upravo u vremenu kasnih 30-tih godina počinjao svoju karijeru kroz ovu formu, ali ju i nastavio nakon drugog svjetskog rata tj. po povratku iz zatvora zaduživši grad Zagreb sa nekoliko vječnih melodija (Dobro mi došel prijatel, Zadnji fijaker…).

Onaj tko je gledao Končićev samostalni prvjenac; kabare NOĆAS ĆU… u proteklih 12 godina njegovog igranja (premijera 1. 6. 2001. g. INK Pula) ne treba posebnog poziva na ovaj svojevrsni nastavak posvete ljepšem spolu, a svi vi koji još niste uronili u svijet raspjevanog, komunikativnog kabarea nema bolje predstave da im se pridružite!